Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mannagrynskaka med citron

Här kommer inspirationen från den turkiska kakan revani som man dränker i en sockerlag med smak av citrus. Vi har dragit ner lite på socker­lagen och även tillsatt mandel. Ljuvligt god och saftig kaka.

1 AV 2
Foto: Fotograf Helén Pe // BMB
2 AV 2
Foto: Helén Pe

Sockerlag

  • 2,5 dlströsocker
  • 2,5 dlvatten
  • 0,5citron- pressad saft
  • 0,5apelsin- pressad saft

Mannagrynskaka

  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 2,5 dlnaturell yoghurt
  • 2 dlolivolja
  • 1apelsin- rivet skal
  • 1citron- rivet skal
  • 2 dlmannagryn
  • 1 dlmandelmjöl
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 0,25 tsksalt

Garnering

  • 3 mskriven kokos

Gör så här

  1. Sockerlag: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull och låt socker­lagen sjuda i ca 20 min tills den tjocknar något. Tillsätt citron- och apelsinsaft. Låt lagen svalna.

  2. Mannagrynskaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 22 cm i diameter.

  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner yoghurt, olivolja och apelsin- och citronskal. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.

  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min, känn med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Täck kakan med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

  5. Skär kakan i ett diagonalt mönster. Ringla över sockerlagen. Strö över kokos. Låt kakan kallna i minst 1 timme innan servering.

Vad tyckte du om receptet?