tillagning: 20 minuter tid i ugn: Aktiv tid c:a 20 minuter
(Betyg: 3,7 · 40 röster)
Mandelsmör är gott på mackor, i kakor, på äppelskivor och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma. Men du behöver en kraftfull matberedare eller mixer.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
400 gsötmandlar- naturella
1 mskkokosolja- eller rapsolja
1 krmsalt
1,5 mskhonung- eventuellt
Smaksättning, välj något av följande till 1 sats
1 mskchiafrön
2 mskhampafrön
1 dlmörk choklad- mörk 70 %, hackad
1 mskhonung
1 tskvaniljsocker
Gör så här
Blötlägg nötterna i 2 liter lättsaltat vatten (1 krm salt/liter vatten) i cirka 8 timmar. Låt mandlarna rinna av. Torka dem väl med handduk. Lufttorka till nästa dag.
Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
Lägg mandlarna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa mandlarna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder.
Tillsätt eventuellt hackade mandlar. Fyll smöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 40 röster)
Hållbarhet
Smören håller 3–4 veckor i kyl.
Nötsmör av olika nötter
Foto: Per Ranung
Blötläggning
Fyteinsyra finns naturligt i frön och nötter och hämmar kroppens upptag av mineraler. Fyteinsyran neutraliseras genom blötläggning. Det är ett viktigt moment om man äter mycket frön och nötter.
I annat fall, om nötter ingår någon gång i blandad kost, kan man hoppa över första momentet.