Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelpotatisvichyssoise

Den här krämiga soppan får sin milt gula färg från mandelpotatis och schalottenlök.

Mandelpotatisvichyssoise
Mandelpotatisvichyssoise
Mandelpotatisvichyssoise

Ingredienser

  • 6mandelpotatisar- (ca 600 g)
  • 2schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskcitronolivolja
  • 1 msksmör
  • 1 tsktimjan- färsk repad
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 0,5 lvatten
  • 2grönsaksbuljong- tärningar
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 1 nypasalt- eventuellt
  • 1mineralvatten- eventuellt

Till servering

  • 80 gvästerbottensost- riven
  • 0,5 dlpersilja- grovhackad
  • 1fullkornsbröd

Gör så här

  1. Skala potatis och lök och skiva den tunt. Skala och grovhacka vitlöksklyftan. Fräs potatis, lök och vitlök i citronolivolja och smör några minuter utan att de tar färg.

  2. Tillsätt timjan och späd med vin och vatten. Smula ner buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda 20 min, tills allt är riktigt mosigt.

  3. Mixa soppan med stavmixer och tillsätt creme fraiche. Koka upp och smaksätt med cayennepeppar och ev salt. Känns soppan för tjock, späd med lite mineralvatten som gör den lätt mousserande.

  4. Servera soppan tillsammans med västerbottensost, persilja och fullkornsbröd.

Vad tyckte du om receptet?