Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelpotatissoppa med pumpacrème

Recept på mandelpotatissoppa med pumpacrème. En värmande soppa inleder festen. Soppan kan förberedas dagen före servering.

Mandelpotatissoppa med pumpacrème
Mandelpotatissoppa med pumpacrème
Mandelpotatissoppa med pumpacrème
Mandelpotatissoppa med pumpacrème Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 450 gbutternutpumpa
  • 1 mskolivolja- + 3 msk
  • 3 mskvatten
  • 2,5 mskcitron- pressad
  • 0,5 tsksalt

Soppa

  • 700 gmandelpotatis
  • 2bananschalottenlökar
  • 1 msksmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 lvatten
  • 3grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dlcrème fraiche
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Topping

  • 1 krukarosmarin- -2
  • 1 mskolivolja- + 1 tsk
  • 2 dlpumpakärnor- och/eller melonkärnor
  • 2 krmflingsalt

Tillbehör

  • miniwraps- se recept

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Halvera pumpan, ta bort kärnhuset. Skär pumpan i grova klyftor. Blanda med 1 msk olja. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen tills pumpan är genommjuk, ca 20 min. Låt svalna. 

  2. Skär bort skalet på pumpan och lägg köttet i en mixerskål. Tillsätt 3 msk olja, vatten, citronsaft och salt. Mixa till en slät crème. 

  3. Soppa: Skala och skiva potatis och lök. Fräs löken i smör ca 3 min. Tillsätt vinet, låt fräsa ca 2 min. Tillsätt potatis, vatten och buljongtärningar, koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 min. Tillsätt crème fraichen, mixa slätt. Krydda med salt och peppar. 

  4. Topping: Repa rosmarinen. Stek bladen frasiga i 1 msk olja i het panna. Häll av på hushållspapper. Rosta pumpakärnorna i 1 tsk olja med flingsalt. Häll av på hushållspapper. Blanda rosmarin och pumpa- och melonkärnor.

  5. Häll upp soppan i skålar, ringla i pumpacrèmen. Toppa med rosmarinblandningen. 

Vad tyckte du om receptet?