Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelpajer med plommon, ädelost och rosmarin

Mandelpajer med plommon, ädelost och rosmarin blir extra saftiga av färska plommon och krämig ädelost. Perfekt efter en soppa eller till en kopp te.

Mandelpajer med plommon, ädelost och rosmarinMandelpajer med plommon, ädelost och rosmarinMandelpajer med plommon, ädelost och rosmarin
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 50 gsmör
  • 150 gmandelmjöl- (ca 3 dl)
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 3ägg- stora
  • 1 dlmjölk
  • 75 ggrevé- finriven
  • 5plommon- mogna
  • 1 mskrårössocker

Topping

  • 25 ggräddädelost
  • 25 gsmör
  • 3 kvistarrosmarin
  • 2 msksötmandel- hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mandel- och vetemjöl, socker, ­bakpulver och salt.

  2. Vispa äggen lätt i en bunke. ­Tillsätt mjölk och smält smör och vispa ihop. Häll äggvispet i mjölblandningen och blanda väl. Rör till sist ner osten. Bred ut smeten i ugnssäkra portionsformar, gärna med löstagbar kant, ca 10 cm i d­iameter, eller en stor form, ­ca 30 cm i diameter.

  3. Halvera, kärna ur och skär plommonen i klyftor. Fördela i ­formarna och strö på råsockret.

  4. Fördela bitar av ädelost i ­formarna och hyvla över smör. Strö över repade rosmarinblad och mandel.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen ­ca 30 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?