Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelpaj med melonkräm, mascarponefluff och färska bär

Välj en mogen melon med mycket sötma, då smakar krämen så mycket mer.

Mandelpaj med melonkräm, mascarponefluff och färska bärMandelpaj med melonkräm, mascarponefluff och färska bärMandelpaj med melonkräm, mascarponefluff och färska bär
Mandelpaj med melonkräm, mascarponefluff och färska bär Foto: Inge Skovdal

Mandelpaj

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 dlmandelmjöl
  • 100 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvatten

Melonkräm

  • 900 gvattenmelon
  • 1 dlmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 mskcitron- pressad
  • 0,5 tskvitvinsvinäger

Mascarponefluff

  • 1vaniljstång
  • 250 gmascarponeost
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 3 mskflorsocker

Garnering

  • 2 lbär- blandade , t ex hallon, blåbär, jordgubbar och körsbär

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl, mandelmjöl, smör och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter, och ställ den i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Picka pajbottnen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt pajskalet kallna.

  3. Kräm: Skala, kärna ur och skär melonen i bitar. Mixa den slät med mixerstav. Blanda melon, majsstärkelse, socker, citronsaft och vinäger i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan under omrörning ca 5 min. Låt krämen svalna och häll den sedan i pajskalet. Låt kallna i kylen, ca 3 timmar.

  4. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa vaniljfrön, mascarpone, grädde och florsocker luftigt med elvisp.

  5. Lägg bären på pajen och servera med mascarponefluff.

Vad tyckte du om receptet?