Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på klassiska mandelmusslor som får allra godast smak av nymalda mandlar. För att mala behövs en klassisk mandelkvarn, vilket är en bra investering. Det finns många gedigna och bra kvarnar att fynda på loppis.
Koka upp ca 5 dl vatten. Lägg mandlarna i det kokande vattnet och låt dem sjuda ca 30 sekunder. Häll av i ett durkslag. Dra bort skalet när mandeln svalnat.
Foto: Per Ranung
Mal mandeln i mandelkvarn. Skär smöret i tärningar. Lägg mandel, mjöl, strösocker och vaniljsocker i en skål tillsammans med smöret. Arbeta ihop till en smulig massa med hjälp av händerna eller en gaffel.
Foto: Per Ranung
Tillsätt äggula och bittermandelessens. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.
Foto: Per Ranung
Smörj mandelmusselformar med smör. Se till att det kommer smör i alla veck. Strö i lite mjöl och mjöla dem. Skaka ur överflödigt mjöl. Finns det inte tillräckligt många formar får man baka i omgångar.
Foto: Per Ranung
Ta fram degen och dela den i två delar. Dela varje del i 8 eller 16 små bitar. Platta ut en bit i taget och lägg i formarna. Tryck upp degen till kanten. Ställ formarna på en plåt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 12 min. Kontrollera att kakorna är välgräddade innan plåten tas ur ugnen.
Foto: Per Ranung
Låt formarna svalna. Kläm lite försiktigt ihop formens kanter. Knacka lätt på baksidan av formen med en träslev så lossnar de lättare. Ska kakorna sparas till ett senare tillfälle förvaras de lufttätt. Formarna är hållbara ca 1 vecka men kan frysas om de ska förvaras längre.
Foto: Per Ranung