Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelmusslor

Bittermandelsmaken ska kännas och kakorna ska varken vara för bruna eller för ljusa.

Mandelmusslor
Mandelmusslor
Mandelmusslor
Låt kakorna svalna och lossa dem försiktigt ur formarna. Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 210 gsmör- rumstempererat, normalsaltat
  • 2 dlsötmandel- finmalen, skållad, skalad
  • 2bittermandel- finmalen, skållad, skalad
  • 2 dlströsocker
  • 1,5 tskvaniljsocker- äkta
  • 1ägg
  • 2 krmsalt
  • 4,5 dlvetemjöl
  • 10mandelmussleformar
  • 2 msksmör- till formarna

Gör så här

  1. Låt smöret få rumstemperatur, skålla, skala, torka och mal mandel och bittermandel.

  2. Blanda alla ingredienserna till en deg – överarbeta den inte. Vira degen i plast och lägg den att svälla i kylen 24 timmar. Smörj formarna.

  3. Ta en fjärdedel av degen och arbeta den smidig i handen. Kavla ut den till ca 3 mm och rulla upp den på lätt mjölad kavel.

  4. Sätt formarna på bordet och rulla degen över dem. Mjöla lätt ovanpå och för samman formarna försiktigt med degen. Ta en liten degkula, doppa den i mjöl och använd den att försiktigt trycka ner degen i formarna.

  5. För upp degkanten med tummen och sätt formarna på plåt.

  6. Sätt ugnen på 190°. Grädda i nedre delen av ugnen (första falsen) 8–10 minuter. Låt kakorna svalna och lossa dem försiktigt ur formarna. Fortsätt med resten av degen.

Vad tyckte du om receptet?