Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelkaka med vallmofrö och russin

Mandelkaka med vallmofrö och russin passar bra som dessert på grekisk buffé. Häll citronlag på kakan när den fortfarande är varm. Den blir extra saftig och vansinnigt god!

Mandelkaka med vallmofrö och russinMandelkaka med vallmofrö och russinMandelkaka med vallmofrö och russin
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 200 gsötmandel
  • 2potatisar- kokta, kalla
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 3ägg
  • 1 dlrussin- gula
  • 0,5 dlvallmofrö- blå
  • 2,5 dlvetemjöl
  • 1,5 tskbakpulver

Lag

  • 1 dlvatten
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 0,5 dlströsocker

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • klyftorapelsin
  • grekisk yoghurt
  • honung- flytande

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Skala och mal potatisen.

  2. Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa kraftigt emellan. Blanda i mandel, potatis, russin, vallmofrön och mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.

  3. Bred ut smeten i en liten långpanna, 20 x 30 cm, klädd invändigt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  4. Lag: Koka upp vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Häll lagen över den varma kakan. Låt den kallna. Skär kakan i rutor. Pudra över florsocker.  Servera  med apelsinklyftor, yoghurt och honung.

Vad tyckte du om receptet?