Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelkaka med polenta, ricotta och blodapelsin

Recept på mandelkaka med polenta, ricotta och blodapelsin. Denna saftiga italienska kaka håller sig i flera dagar – men den är så god att den brukar gå åt direkt.

Mandelkaka med polenta, ricotta och blodapelsin
Mandelkaka med polenta, ricotta och blodapelsin
Mandelkaka med polenta, ricotta och blodapelsin
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1blodapelsin
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlströsocker
  • 3ägg
  • 4 dlmandelmjöl
  • 1,5 dlpolentagryn
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 krmsalt
  • 1 dlricottaost
  • 0,5 dlolivolja

Kanderade blodapelsinskal och -sirap

  • 2blodapelsiner
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 1 mskljus sirap

Gör så här

  1. Kanderade blodapelsinskal: Skölj blodapelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av skalet i långa, tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär remsorna i smala strimlor. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka ca 5 min. Sila bort vattnet. Upprepa detta 3 gånger.

  2. Koka socker, vatten och sirap i en kastrull på svag värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på svag värme ca 15 min tills lagen tjocknat. Låt svalna. Skalen kan förvaras i sockerlagen i kylen tills de ska användas.

  3. Sätt ugnen på 175°. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, polenta, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med äggblandningen tillsammans med ricotta, olja, blodapelsinskal och -saft. Blanda till en slät smet.

  4. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett fat och ringla över lite av de kanderade blodapelsinskalen och sirapen medan kakan fortfarande är varm. Låt kallna.

Vad tyckte du om receptet?