Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på mandelkaka med polenta, ricotta och blodapelsin. Denna saftiga italienska kaka håller sig i flera dagar – men den är så god att den brukar gå åt direkt.
Kanderade blodapelsinskal: Skölj blodapelsinerna noga i ljummet vatten. Skär av skalet i långa, tunna remsor med en vass kniv. Undvik att få med den vita beska delen. Skär remsorna i smala strimlor. Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka ca 5 min. Sila bort vattnet. Upprepa detta 3 gånger.
Koka socker, vatten och sirap i en kastrull på svag värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på svag värme ca 15 min tills lagen tjocknat. Låt svalna. Skalen kan förvaras i sockerlagen i kylen tills de ska användas.
Sätt ugnen på 175°. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, polenta, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med äggblandningen tillsammans med ricotta, olja, blodapelsinskal och -saft. Blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett fat och ringla över lite av de kanderade blodapelsinskalen och sirapen medan kakan fortfarande är varm. Låt kallna.