Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftig mandelkaka med mjölkchokladganache och marsipantäcke är en riktig höjdare till kaffet. Mandelkakan är saftig och går att göra glutenfri om du byter ut vetemjöl mot mandelmjöl.
Ganache: Finhacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke. Koka upp vispgrädde och honung. Häll blandningen över chokladen och låt den stå i ca 30 sek. Rör om till en jämn kräm.
Tillsätt smör, salt och pistaschnötter. Rör tills ganachen är mjuk och slät. Lägg plastfolie direkt mot ganachen så den inte får kontakt med luft. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den svalnat och tjocknat, i ett par timmar eller över natten.
Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mandelmassa och smör. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om efter varje. Tillsätt vetemjöl och salt.
Bred ut smeten i en form, 9 x 33 cm, klädd med bakplåtspapper och grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt kakan kallna.
Montering: Bred på ganachen på mandelkakan. Kavla ut marsipanen till 2–3 mm och skär bort överflödig marsipan. Lägg den på kakan. Smält chokladen och spritsa den över kakan. Dekorera ev kakan med pistaschnötter.