Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftig kaka med härliga toner av earl grey och citrus. På bilden är kakan bakad i tre mindre formar med dubblat recept.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 1,2–1,5 liter.
Värm upp mjölken tillsammans med earl grey-te i en kastrull på medelvärme tills du ser att teet färgar av sig. Dra av kastrullen från plattan och låt teet stå och dra i 5–10 min. Sila bort tebladen.
Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Vispa ägg och strösocker pösigt. Grovriv mandelmassan och blanda ner den i äggvispet. Blanda ner det avsvalnade smöret och earl grey-mjölken.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Vänd ner det med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Låt kakan svalna på galler.
Glasyr: Rör ihop florsocker, citronskal och -saft, och häll glasyren på kakan.