Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelkaka med earl grey och citrusglasyr

Saftig kaka med härliga toner av earl grey och citrus. På bilden är kakan bakad i tre mindre formar med dubblat recept.

Mandelkaka med earl grey och citrusglasyrMandelkaka med earl grey och citrusglasyrMandelkaka med earl grey och citrusglasyr
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,5 dlmjölk
  • 1,5 mskEarl Grey te
  • 200 gsmör
  • 2ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 100 gmandelmassa
  • 4 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 nypasalt
  • 0,5citron- rivet skal

Glasyr

  • 2 dlflorsocker
  • 0,5citron- skalet
  • 1,52 mskcitronsaft- pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 1,2–1,5 liter.

    Värm upp mjölken tillsammans med earl grey-te i en kastrull på medelvärme tills du ser att teet färgar av sig. Dra av kastrullen från plattan och låt teet stå och dra i 5–10 min. Sila bort tebladen.

  2. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite. Vispa ägg och strösocker pösigt. Grovriv mandel­massan och blanda ner den i äggvispet. Blanda ner det avsvalnade smöret och earl grey-mjölken.

  3. Blanda ihop vetemjöl och bak­pulver och sikta ner det i smeten. Vänd ner det med en slickepott till en jämn smet.

  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Låt kakan svalna på galler.

  5. Glasyr: Rör ihop florsocker, citronskal och -saft, och häll glasyren på kakan.

Vad tyckte du om receptet?