Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbär

Mandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbär är en festlig dessert. Tonkanbönor har en intensiv vaniljsmak. Bönorna kan vara svåra att hitta i vanliga livsmedelsbutiker, men finns att beställa på nätet. De kan ersättas med vaniljpulver.

Mandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbärMandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbärMandelkaka med brynt smör, färskost med tonkaböna och björnbär
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 1citron
  • 3äggvitor
  • 1,5 dlflorsocker
  • 1 dlmandelmjöl
  • 0,75 dlvetemjöl

Färskostkräm

  • 1 dlfärskost- naturell
  • 1 dlcrème fraiche
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 mskflorsocker
  • 1citron
  • 2 krmtonkaböna- riven

Inkokta björnbär

  • 300 gbjörnbär- frysta
  • 1 dlvatten
  • 1 dlströsocker
  • 0,5röd chili- t ex spansk peppar
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 4 clrom

Nötter

  • 100 gnötter- blandade
  • 2 mskflorsocker
  • 1,5 tskflingsalt

Garnering

  • citronmeliss- eller citronverbena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180° varmluft. Bryn smöret och låt det svalna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa äggvita och florsocker fluffigt. Rör i det brynta smöret. Blanda i mandelmjöl, vetemjöl och citronskal.

  2. Häll smeten i en form, ca 23 x 23 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakan svalna.

  3. Färskostkräm: Vispa färskost, crème fraiche och grädde tills det blir fluffig. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 4 msk saft. Blanda ner citronskal, citronsaft och tonkaböna i krämen.

  4. Björnbär: Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills det blir gyllenbrunt utan att röra om. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg chili och peppar i kastrullen och blanda i björnbär och rom. Låt koka ca 3 min. Sila av bären och låt lagen koka ihop tills den tjocknat. Lägg tillbaka bären och låt kallna.

  5. Nötter: Grovhacka nötterna och rosta dem i en varm torr stekpanna under omrörning. Siktar över florsocker och strö på flingsalt när nötterna fått fin färg. Blanda runt och låt kallna.

  6. Värm bären vid servering och lägg dem på kakan. Strö över nötter och garnera med citronmeliss. Servera med färskostkräm.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ludwig Tjörnemo