Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelkaka med björnbär

Saftig mandelkaka som glaseras och toppas med färska björnbär. Servera gärna med glass!

Mandelkaka med björnbärMandelkaka med björnbärMandelkaka med björnbär
En klassisk mandelkaka med björnbär som blir extra snygg tack vare glasyren. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 300 gmandelmassa
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 3ägg
  • 1 dlvetemjöl
  • mandelspån- till formen
  • ströbröd- till formen

Glasyr

  • 2 dlflorsocker
  • 34 tskvatten
  • 1 tskpressad citron

Topping

  • 2 dlbjörnbär

Tillbehör

  • vaniljglass- eller vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter, och strö mandelspån längs kanterna och ströbröd i botten.

  2. Riv mandelmassan och vispa ihop den med smöret. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Vänd försiktigt ner mjölet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min. Låt kakan kallna.

  3. Glasyr: Blanda florsockret med vatten och citronsaft, lite i taget, och rör till en slät glasyr. Ringla glasyren över kakan och toppa med färska björnbär. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?