Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mandelformar med bär och citron- och mascarponekräm är en lyxig avslutning på middagen. Krämen kan förberedas 4 dagar före servering.
Arbeta samman ingredienserna till pajdegen i matberedare. Ta upp den och knåda ihop till en deg. Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylen ca 1 timme, gärna längre.
Kavla eller tryck ut degen i åtta välsmorda pajformar, ca 8 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Kräm: Koka upp citronsaft och socker. Vispa samman äggula och ägg. Vispa ner den heta citronsaften i äggvispet. Häll tillbaka ägg- och citronblandningen i kastrullen och värm på medelvärme under fortsatt vispning tills konsistensen är luftig och krämig. Passa noga, det får inte koka.
Ta av från plattan. Klicka i smöret. Låt citronkrämen kallna i kylen ca 2 timmar, gärna längre.
Sätt ugnen på 225°. Grädda pajbottnarna 10–12 min. Låt svalna. Lossa dem försiktigt ur formarna.
Rör mascarponen smidig och vispa grädden. Blanda mascarpone och citronkräm. Vänd ner grädden. Fyll bottnarna med kräm och bär. Pudra med florsocker.