Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelfläta

Gör din egen mandelfläta!

Mandelfläta
Mandelfläta
Mandelfläta
Olof Abrahamsson

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlmjölk
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 dlsocker
  • 1 tsksalt
  • 2 tskkardemumma- stött
  • 1516 dlvetemjöl
  • 150 gsmör
  • 2 dlsocker
  • 100 gsötmandel
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1ägg- uppvispat
  • mandelspån

Gör så här

  1. Smula jäst i en skål. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills den lösts upp.

  2. Tillsätt smör i klickar, socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl, i maskin 10 minuter eller 15 minuter för hand. Låt degen vila i 15 minuter.

  3. Rör ihop smör, socker, mald mandel och vaniljsocker till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 bitar.

  4. Kavla ut varje bit till en platta, 35x20 centimeter. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan.

  5. Skär varje rulle i tre lika stora delar på längden. Fläta ihop dem. Lägg på plåt med bakpapper och låt jäsa i cirka en timme.

  6. Pensla med ägg och strö på mandelspån.

  7. Grädda strax under mitten i ugnen, 200 grader, 20 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök