Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandelbullar

Mandelbullar är som ett mellanting mellan bulle och wienerbröd. Bullarna läggs på en botten av smördeg och är fyllda med krämig mandelmassa. Massan finns i praktisk förpackning och spritsas direkt på degen.

MandelbullarMandelbullarMandelbullar
Supergoda och lyxiga mandelbullar Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 75 gsmör- + 25 g
  • 2,5 dlmjölk
  • 25 gjäst
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 tsksalt
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)
  • 3 plattorsmördeg- fryst, ca 10 x 20 cm
  • 200 gmandelmassefyllning- (Odense)
  • 3 mskmandel- flagad

Garnering

  • 1ägg
  • 1 mskflorsocker

Gör så här

  1. Smält 75 g smör och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Blanda ner socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 250°. Låt smördegsplattorna tina på ett bakplåtspapper. Lägg dem tätt intill varandra och kavla ut dem tillsammans till en platta, ca 20 x 40 cm. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg.

  3. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Bred på 25 g mjukt smör och spritsa ut mandelmassefyllningen. Rulla ihop och skär i ca 15 snurror. Fös ihop smördegsplattorna om de har lossnat och lägg snurror i tre rader med fem bullar i varje på degplattorna. Blir det några snurror över, lägg dem i bullformar

  4. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 13 min. Låt svalna innan de skärs med vass kniv eller pizza-skärare. Pudra över florsockret. 

Vad tyckte du om receptet?