Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Mandelbullar är som ett mellanting mellan bulle och wienerbröd. Bullarna läggs på en botten av smördeg och är fyllda med krämig mandelmassa. Massan finns i praktisk förpackning och spritsas direkt på degen.
Smält 75 g smör och tillsätt mjölken. Värm till 37°. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan. Blanda ner socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Sätt ugnen på 250°. Låt smördegsplattorna tina på ett bakplåtspapper. Lägg dem tätt intill varandra och kavla ut dem tillsammans till en platta, ca 20 x 40 cm. Nagga med gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg.
Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Bred på 25 g mjukt smör och spritsa ut mandelmassefyllningen. Rulla ihop och skär i ca 15 snurror. Fös ihop smördegsplattorna om de har lossnat och lägg snurror i tre rader med fem bullar i varje på degplattorna. Blir det några snurror över, lägg dem i bullformar
Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 13 min. Låt svalna innan de skärs med vass kniv eller pizza-skärare. Pudra över florsockret.