Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandel- och vitlöksgravad strömming

Var noga med att strömmingen är vit rakt igenom när den legat i lagen. Den ska inte vara rå i mitten, det påverkar hållbarheten på strömmingen.

Mandel- och vitlöksgravad strömming
Mandel- och vitlöksgravad strömming
Mandel- och vitlöksgravad strömming

Ingredienser

  • 500 gströmming- rensad

Gravningslag

  • 5 dlvatten
  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 tsksalt

Sås

  • 100 gsötmandel
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 dlmajonnäs
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 dlgräddfil
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till lagen. Rör så att saltet löser sig.

  2. Dra skinnet från strömmingen. Lägg den i lagen och  ställ i kylen 8 timmar eller över natten, tills strömmingen är vit rakt igenom och fast i köttet.

  3. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl i ett durkslag. Torka strömmingen torr med hushållspapper.

  4. Sås: Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr stekpanna  tills den fått fin färg. Grovhacka mandeln.

  5. Skala vitlöksklyftor och lägg dem ca 1 minut i kokande vatten. Låt rinna av och finhacka dem.

  6. Blanda  majonnäs, crème fraiche, gräddfil, vitlöksklyftor och 3/4 av mandeln i en bunke. Smaka av med citronsaft och salt. Vänd ner strömmingen och låt stå 1 dygn i kylen för att mogna.

  7. Garnera med resten av mandeln vid servering.

Vad tyckte du om receptet?