Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandel- och fikonsufflé

Om du vill förbereda kan sufflésmeten fyllas i formarna och frysas. Ta dem sedan direkt ur frysen och grädda.

Mandel- och fikonsufflé
Mandel- och fikonsufflé
Mandel- och fikonsufflé
Mandel- och fikonsufflé Foto: Lisa Björner

Mandel- och fikonsufflé

  • 100 gfikon- torkade
  • 1,5 dlvatten
  • 2 mskströsocker
  • 1 tskskal från apelsin- rivet
  • 12sötmandlar
  • 5äggvitor
  • 1 tskcitron- pressad
  • smör- till formarna
  • strösocker

Garnering

  • 1 mskflorsocker

Tillbehör

  • 2 dlvispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär av stjälken på fikonen och skär dem i grova bitar. Lägg dem tillsammans med vattnet i en kastrull och koka upp. Låt koka på medelvärme under lock tills de mjuknat, ca 7 min. Häll av spadet och låt kallna.

  2. Mixa fikonen tillsammans med socker och apelsinskal i en mixerkanna eller med mixerstav. Finhacka mandeln.

  3. Vispa äggvitor och citronsaft till hårt skum. Vispa ner fruktmoset, lite i taget, och därefter mandeln.

  4. Fördela smeten i smörade och sockrade portionsformar som rymmer 2 dl. Grädda dem i nedre delen av ugnen tills sufflén höjt sig och fått fin färg, ca 30 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddning, då riskerar suffléerna att sjunka.

  5. Ta ut suffléerna och pudra dem med florsocker. Servera direkt med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?