Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandel- och cashewäpplen med mördegslock  

Mandel- och cashewäpplen med mördegslock kan gräddas i god tid och sedan värmas i 100° strax före servering. 

Mandel- och cashewäpplen med mördegslock  
Mandel- och cashewäpplen med mördegslock  
Mandel- och cashewäpplen med mördegslock  
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 6äpplen- svenska, Åkerö eller ­Ingrid Marie

Fyllning

  • 100 gmandelmassa
  • 0,5 dlcashewnötter- salta
  • 25 gsmör
  • 2 tskcitronskal- rivet
  • 1äggula

Mördegslock

  • 2,75 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 100 gsmör

Pensling

  • 1äggula

Garnering

  • 0,5 dlmandel- flagad
  • 0,5 dlpärlsocker

Amarettogrädde

  • 2 dlvispgrädde
  • 1 mskflorsocker
  • 2 mskAmaretto (mandellikör)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och kärna ur äpplena med en äppel­urkärnare. Ställ dem i en ugnssäker form eller i en muffinsplåt.

  2. Riv mandelmassan grovt. Hacka nötterna. Bryn smöret i en stekpanna. Blanda mandelmassa, ­nötter, smör, citronskal och äggula. Fyll äpplena med blandningen.

  3. Mördegslock: Blanda snabbt ihop ingredienserna till mördegen. Dela degen i sex bitar och kavla ut till rundlar, ca 10 cm i diameter. Lägg degen över de fyllda äpplena och pensla med uppvispad äggula. Strö på flagad mandel och pärlsocker.

  4. Baka äpplena mitt i ugnen ca 30 min, tills de känns mjuka.

  5. Amarettogrädde: Vispa grädden och blanda med florsocker och Amaretto. Servera äpplena ljumna med grädden.

Vad tyckte du om receptet?