Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mandel- och aprikosfylld kyckling med rödlöksbulgur och myntayoghurt

Det är en stor kyckling, och om det blir kycklingkött över är det gott att göra en kycklingsallad nästa dag. 

Mandel- och aprikosfylld kyckling med rödlöksbulgur och myntayoghurtMandel- och aprikosfylld kyckling med rödlöksbulgur och myntayoghurtMandel- och aprikosfylld kyckling med rödlöksbulgur och myntayoghurt
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1kyckling- hel stor (ca 2 kilo)
  • 100 gsötmandel
  • 12aprikoser- torkade
  • 1gul lök
  • 1,5 tsksalt- + 1 tsk
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tskpaprikapulver
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Bulgur

  • 2rödlökar
  • 3 mskcitron- pressad
  • 1 mskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 4 dlbulgur
  • 8 dlvatten
  • 3 mskkycklingfond- konc
  • 300 gsockerbönor
  • 3 mskmynta- hackad

Myntayoughurt

  • 3 dlyoghurt- turkisk
  • 0,5 dlmynta- strimlad
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt

Tillbehör

  • romansallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Rosta den i en het, torr stekpanna tills den fått fin färg. Strimla aprikoserna. Skala och finhacka löken. Blanda mandel, aprikoser, lök och 1 1/2 tsk salt. Fyll kycklingen inuti och under skinnet med blandningen. Blanda olja, 1 tsk salt, paprikapulver och peppar i en ugnssäker form. Vänd kycklingen i blandningen.

  2. Stek kycklingen med bröstsidan nedåt i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills den är genomstekt, 70° innertemperatur. Vänd kycklingen efter halva tiden. Ta ut och låt kycklingen vila ca 10 min innan den skärs i bitar.

  3. Bulgur: Skala och skär löken i riktigt tunna skivor. Blanda den med citronsaft, socker och salt. Låt stå i rumstemperatur ca 15 min.

  4. Koka upp vatten och fond i en kastrull. Tillsätt bulgurn och låt koka under lock ca 12 min. Halvera sockerbönorna på längden och lägg dem ovanpå bulgurn när ca 4 min återstår av tillagningstiden. Blanda bulgurn med lök och mynta.

  5. Yoghurt: Blanda yoghurten  med mynta och olja. Krydda med salt.

  6. Servera kycklingen med bulgur, myntayoghurt och romansalladsblad.

Vad tyckte du om receptet?