Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Måndagstacopanna

Recept på tacopanna skapat av Mathias Dahlgren.

Moderna rester. Förr i världen var det enklare att laga mat cykliskt, det vill säga rester gick ofta vidare och blev till något annat gott. Som exempel blev kanske en bit av söndagssteken och den kokta potatisen från tisdagens torsk med äggsås till en pyttipanna på onsdagen. En av få återkommande rätter med stor frekvens som nästan alla äter i dag är fredagstacos. Här har jag gjort ett försök att göra något vettigt av resterna med samma gamla tänk. Dumt att kasta, gott att äta.

MåndagstacopannaMåndagstacopannaMåndagstacopanna
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 1 burksvarta bönor- ca 400 g
  • 4ägg- (lant)
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Rester från fredagstacon

  • 1avokado- delad och urkärnad
  • 1lime
  • tomater- några
  • lök- lite rå
  • chili- (spansk peppar)
  • koriander- färsk
  • tacoskal- några
  • salsa- lite
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Häll av spadet på bönorna och häll bönorna i en stekpanna. Salta och peppra och knäck äggen över bönorna.

  3. Ställ in hela pannan i ugnen och baka tills äggen har satt sig och bönorna är varma, det tar cirka 10 minuter. Krossa under tiden tacoskalen till grova smulor.

  4. Skär avokadokött, tomater och lök i lämpliga bitar. Skiva chilin fint och skär koriandern grovt. Fördela all topping inklusive salsan i pannan så att det ser gott och trevligt ut.

  5. Raspa först limeskal över alltihop och dela sedan limefrukten och pressa ner juicen i pannan. Krydda med flingsalt och peppar.

  6. Bjud gärna en grönsallad till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur ”Kokbok för grå dagar” (Bonnier fakta) av Mathias Dahlgren Foto: Lennart Weibull

Annons: "Kokbok för grå dagar" hittar du här! (extern länk)

Recept från Mitt kök