Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Har du ett kakrecept som gått i arv i flera generationer. Det har vår matredaktör Kristina Valentin: "Jag minns den som en torr, därav namnet, jättegod kaka som skars i tunna skivor. Den blev godare ju längre den fick stå och höll i mer än en vecka. Vid provlagningen visade det sig att den även är mycket god redan första dagen, men då är det en annan kaka."
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en 1 1/2-liters hålform.
Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa poröst med elvisp, ca 5 min.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, 10 min med elvisp. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjaken.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt kallna och stå övertäckt till nästa dag.