Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mamma Ellens sandkaka

Har du ett kakrecept som gått i arv i flera generationer. Det har vår matredaktör Kristina Valentin:  "Jag minns den som en torr, därav namnet, jättegod kaka som skars i tunna skivor. Den blev godare ju längre den fick stå och höll i mer än en vecka. Vid provlagningen visade det sig att den även är mycket god redan första dagen, men då är det en annan kaka." 

Mamma Ellens sandkaka
Mamma Ellens sandkaka
Mamma Ellens sandkaka
Foto: Annika Wannerus

Ingredienser

  • 2,5 dlpotatismjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljsocker
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 3ägg
  • 2,5 dlströsocker
  • 2 mskkonjak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.  Smörj och bröa en 1 1/2-liters hålform.

  2. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret och vispa poröst med elvisp, ca 5 min.

  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, 10 min med elvisp. Rör ner äggvispet, lite i taget, i smörblandningen under kraftig vispning. Rör snabbt ner konjaken.

  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen  35-40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt kallna och stå övertäckt till nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?