Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Majstortillabröd

Det kan krävas lite träning men det är roligt att göra sina egna tortillabröd. Tortillapress kan köpas på nätet. Tänk på att tortillabröden ska serveras varma, så värm dem innan servering.

MajstortillabrödMajstortillabrödMajstortillabröd
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 dlvatten
  • 3,5 dlmajsmjöl- vitt, Harina Maza Real Maiz
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Blanda mjöl och salt. Tillsätt vattnet, lite i taget under knådning. Degen ska bli som modellera i konsistensen.

  2. Forma degen till en boll. Linda in den i plastfolie och låt den vila i rumstemperatur i 1–1 1/2 tim.

  3. Dela degen i 15 bitar och forma dem till bollar. Täck dem med plastfolie så att de inte torkar ut.

  4. Klipp till två 20 cm stora bitar hård plast, t ex av en plastmapp. Lägg den ena biten på botten av tortillapressen. Lägg en degboll i mitten och tryck till den något. Lägg den andra plastbiten över och tryck till med pressen. Dra bort plastbitarna från den platta kakan. Tillsätt lite mer mjöl i smeten om tortillan inte lossnar lätt från plasten eller går sönder lätt.

  5. Hetta upp en panna på hög medelvärme. Lägg tortillabrödet i pannan och grädda i 30 sek. Vänd brödet och grädda i ca 1 1/2 min. Vänd på den en gång till, tryck till lätt på mitten med ett finger. Låt den puffa upp och få fin färg i ca 30 sek.

  6. Lägg bröden allteftersom i en korg med en handduk och lock så att de inte torkar ut.

Vad tyckte du om receptet?