Gunilla von Heland visar hur man bakar mjuka tortillabröd med tydlig smak av majs som enkelt gräddas i stekpanna. Bara att fylla med dina egna favorittillbehör.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
3 dlmajsmjöl- finmalet, 165 g (Risenta)
1 dlrismjöl- 60 g
1 tskbakpulver
2 mskfiberhusk- (Lindros)
0,5 tsksalt
2 mskolja
3,5 dlvatten
1 dlmajsmjöl- till utbakning
Gör så här
Mät upp majsmjöl, rismjöl, bakpulver, fiberhusk och salt i en skål. Blanda alla torra ingredienser väl.
Foto: Anna Kern
tortilla-ingredienser
Häll ner oljan och mät upp vattnet. Tillsätt nästan allt vatten men spara lite för att inte degen ska bli för lös. Tillsätt resten av vattnet efter hand. Arbeta degen, som först blir smulig men ska gå att arbeta samman till en fast deg.
Foto: Anna Kern
mjuka-tortilla1
Ta upp på arbetsbänken och arbeta ihop degen. Dela i åtta bitar och täck med plastfolie så degen inte torkar. Låt vila ca 10 min.
Foto: Anna Kern
tortilla-deg
Forma en rund degbit och pressa ut den med tortillapress som gör att den får en rund form.Kavla ut tortillan till 20 cm i diameter. Använd majsmjöl på arbetsbänken.
Foto: Anna Kern
tortillapress
Hetta upp en stekpanna. Grädda bröden i torr stekpanna ca 1 minut per sida.
Foto: Anna Kern
steka-tortilla
Lägg bröden i en vikt handduk på en tallrik och täck med ytterligare en tallrik. Då håller de sig varma och mjuka ca 30 min.
Foto: Anna Kern
tortilla-recept
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 204 röster)
Fakta: Majsmjöl
Receptet är anpassat för vanligt majsmjöl som finns att köpa i vanliga butiker. I Mexiko används ett specialbehandlat majsmjöl som framställs med en gammal aztekisk metod som heter nixtamalisering, som fortfarande används för att öka näringsupptaget i mat. Majsen kokas då med kalciumhydroklorid.
Frysa in?
Bröden håller sig mjuka och kan frysas. Värm före servering i ugn eller mikro.
Gunilla von Heland, matredaktör, om receptet:
Eftersom bröden är glutenfria passar de alla. Jag gillar att fylla dem till chicken fajitas, som öppna mindre tostados eller använda som vanliga tacobröd. En tortillapress (finns att köpa här) underlättar kavlandet.