Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mjuka majstortillas (glutenfria)

Gunilla von Heland visar hur man bakar mjuka tortillabröd med tydlig smak av majs som enkelt gräddas i stekpanna. Bara att fylla med dina egna favorittillbehör.

Mjuka majstortillas (glutenfria)
Mjuka majstortillas (glutenfria)
Mjuka majstortillas (glutenfria)
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 3 dlmajsmjöl- finmalet, 165 g (Risenta)
  • 1 dlrismjöl- 60 g
  • 1 tskbakpulver
  • 2 mskfiberhusk- (Lindros)
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskolja
  • 3,5 dlvatten
  • 1 dlmajsmjöl- till utbakning

Gör så här

  1. Mät upp majsmjöl, rismjöl, bakpulver, fiberhusk och salt i en skål. Blanda alla torra ingredienser väl.

    Foto: Anna Kern

    tortilla-ingredienser

  2. Häll ner oljan och mät upp vattnet. Tillsätt nästan allt vatten men spara lite för att inte degen ska bli för lös. Tillsätt resten av vattnet efter hand. Arbeta degen, som först blir smulig men ska gå att arbeta samman till en fast deg.

    Foto: Anna Kern

    mjuka-tortilla1

  3. Ta upp på arbetsbänken och arbeta ihop degen. Dela i åtta bitar och täck med plastfolie så degen inte torkar. Låt vila ca 10 min.

    Foto: Anna Kern

    tortilla-deg

  4. Forma en rund degbit och pressa ut den med tortillapress som gör att den får en rund form.Kavla ut tortillan till 20 cm i diameter. Använd majsmjöl på arbetsbänken.

    Foto: Anna Kern

    tortillapress

  5. Hetta upp en stekpanna. Grädda bröden i torr stekpanna ca 1 minut per sida.

    Foto: Anna Kern

    steka-tortilla

  6. Lägg bröden i en vikt handduk på en tallrik och täck med ytterligare en tallrik. Då håller de sig varma och mjuka ca 30 min.

    Foto: Anna Kern

    tortilla-recept

Vad tyckte du om receptet?

Fakta: Majsmjöl

Receptet är anpassat för vanligt majsmjöl som finns att köpa i vanliga butiker. I Mexiko används ett specialbehandlat majsmjöl som framställs med en gammal aztekisk ­metod som heter nixtamalisering, som fortfarande används för att öka näringsupptaget i mat. Majsen kokas då med kalciumhydroklorid.

Frysa in?

Bröden håller sig mjuka och kan frysas. Värm före servering i ugn eller mikro.

Gunilla von Heland, matredaktör, om receptet:

Eftersom bröden är glutenfria passar de alla. Jag gillar att fylla dem till chicken fajitas, som öppna mindre tostados eller använda som vanliga tacobröd. En tortillapress (finns att köpa här) underlättar kavlandet.