Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Majssoppa med sötpotatis toppad med ädelost och mandel

Recept på majssoppa med sötpotatis. En len och söt soppa som toppas med salt ädelost och rostad saltad mandel.

Majssoppa med sötpotatis toppad med ädelost och mandelMajssoppa med sötpotatis toppad med ädelost och mandelMajssoppa med sötpotatis toppad med ädelost och mandel
Majssoppa med sötpotatis Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 200 gmajskorn- färska eller frysta
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 1sötpotatis- (250 g)
  • 1bananschalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dltorrt vitt vin
  • 8 dlvatten
  • 2kycklingbuljongtärningar
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 12 krmcayennepeppar

Tillbehör

  • 25 gmandelspån
  • 1 tskolivolja
  • 1 krmsalt
  • 100 gädelost
  • chiliflakes- ev

Gör så här

  1. Stek majskornen i 2 msk olja i en het stekpanna så att de får lite färg. Ta upp och lägg majsen i en gryta.

  2. Skala och tärna sötpotatisen. Stek den i 2 msk olja i stekpannan så att den får fin färg. Skala och hacka schalottenlök och vitlök och låt -steka med sötpotatisen i ca 2 min. Lägg över allt i grytan.

  3. Häll vinet i grytan och låt koka upp. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock tills sötpotatisen är mjuk i ca 10 min. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. Passera soppan genom en sil ner i en ren gryta. Tryck med baksidan av en slev eller med en slickepott så att all vätska pressas ur.

  4. Rör ner crème fraiche i soppan och koka upp. Krydda med salt, peppar och cayennepeppar.

  5. Tillbehör: Rosta mandeln hastigt i olja i en stekpanna. Krydda med salt. Smula ädelosten.

  6. Häll soppan i tallrikar och toppa med mandel och ädelost samt gärna lite chiliflakes för den som önskar.

Vad tyckte du om receptet?