Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Majskyckling med saffransrisotto och vårprimörer

Majskyckling smakar så mycket mer än vanlig kyckling och blir saftigare vid tillagning.

Majskyckling med saffransrisotto och vårprimörer
Majskyckling med saffransrisotto och vårprimörer
Majskyckling med saffransrisotto och vårprimörer
Servera risotton med kyckling, sås och primörer. Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 1,2 kgmajskycklingbröst- utan skinn
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 810salviablad
  • 2bacon- (à 140 g)paket
  • 1 mskolivolja
  • 2vitlöksklyftor
  • 1lök- gul
  • 3rosmarin- kvistar
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)

Risotto

  • 4 dlarborioris
  • 1lök- gul
  • 2 mskolivolja
  • 0,5saffran- (à 0,5 g)
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 8 dlvatten
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 dlparmesan

Primörer

  • 1sparris- (250 g) knippe
  • 300 gtoppmurklor
  • 1salladslök- knippe
  • 300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 150°.

  2. Skär ev kycklingbrösten på längden i 2 bitar. Strö på salt och peppar. Lägg salviablad på varje kycklingbit och linda en baconskiva runt om. Bryn kycklingen runt om i olivolja ca 2 min i en stekpanna.

  3. Skala och skiva vitlök och lök. Lägg löken i formen. Strö på rosmarin och häll över vin. Lägg i kycklingen och tillaga den mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68° och köttet är genomstekt, ca 25 min. Sila av skyn i en kastrull och red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.

  4. Risotto: Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i olivolja ca 3 min. Tillsätt saffran och vin. Lös buljongtärningarna i vattnet till buljong. Späd risotton med lite buljong i taget under omrörning, koka ca 20 min, riskornen ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Smaka av med peppar. Rör ner parmesanost.

  5. Primörer: Skär av ca 3 cm längst ner på sparrisen. Ansa murklorna och skölj dem i kallt vatten. Ansa salladslöken. Skär tomaterna i halvor. Stek sparris och murklor i olivolja ca 5 min. Blanda ner lök och tomater och låt alltsammans  bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

  6. Servering: Värm risotton och späd ev med mer buljong. Servera med kyckling, sås och primörer.

Vad tyckte du om receptet?