Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Majskyckling med blomkålspuré och rödvinssås

Njut av en supergod kyckling med blomkålspuré, rostade grönsaker och svamp. En smakrik rödvinssås serveras till. Sötman i såsen kommer från morötterna och den milda rökta smaken kommer från det varmrökta fläsket. 

Majskyckling med blomkålspuré och rödvinssås
Majskyckling med blomkålspuré och rödvinssås
Majskyckling med blomkålspuré och rödvinssås
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 4majskycklingfiléer- (600 g)
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Rödvinssky

  • 4schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1morot
  • 150 gfläsk- varmrökt
  • 1,5 msktomatpuré
  • 1,5 tsktimjan
  • 1lagerblad
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 3 dlrött vin
  • 3 dlvatten
  • 0,75 dlkalvfond- konc
  • 0,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Blomkålspuré

  • 1 kgblomkål
  • 250 gpotatis
  • 50 gsmör
  • 1 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald

Rostade grönsaker

  • 300 gmorötter
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • svamp- smörstekt t e x  rödgul trumpetsvamp eller champinjoner

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Sås: Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och morot. Skär fläsket i små bitar.

  2. Fräs lök, vitlök, morot, fläsk, tomatpuré, timjan och lagerblad i 1 msk smör 2–3 min. Häll på vin, vatten och fond. Koka ihop tills hälften återstår, ca 3 dl. Sila. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp. Rör ner 1 msk smör strax före servering.

  3. Blomkålspuré: Ansa blomkålen och spara några späda blad till garnering. Dela blomkålen i små buketter och skär några till 16 tunna skivor att rosta. Skala potatisen, skär den i grova bitar. Koka potatis och blomkål i vatten tills de är mjuka. Låt rinna av. Mosa med en potatisstöt. Bryn smöret, vispa ner det i purén. Salta och peppra.

  4. Majskyckling: Sätt ugnen på 125°. Putsa kycklingen. Bryn den i smör runt om, salta och peppra. Stek färdigt mitt i ugnen ca 25 min, tills innertemperaturen är 68°. Låt vila ca 10 min.

  5. Grönsaker: Höj ugnsvärmen till 225°. Skala morötterna och skär dem på längden. Lägg blomkålsskivor och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja. Krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg.

  6. Skär kycklingen i skivor. Servera med blomkålspuré, grönsaker, svamp och sås. Garnera med blomkålsblast och timjan.

Vad tyckte du om receptet?