Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Majonnäs – klassiskt recept

Klassisk majonnäs är gjord på ­äggula, och oljan tillsätts sakta ­under ­vispning. Se till att alla ­ingredienser har samma temperatur, då minskar risken att majonnäsen skär sig. 

Majonnäs – klassiskt recept
Majonnäs – klassiskt recept
Majonnäs – klassiskt recept

Ingredienser

  • 1äggula
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 tskvinäger- röd- eller vitvins
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmpeppar- vit- eller ­svart nymald
  • 2 dlrapsolja
  • 1 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i en rundbottnad skål.

  2. Tillsätt oljan under vispning. Först droppvis och sedan i en jämn stråle.

  3. Tillsätt citronsaften och krydda eventuellt med mer salt och   peppar.

  4. Förvara majonnäsen i kylen i en skål täckt med plast, eller i en burk med lock. Då håller majonnäsen drygt en vecka.

  5. Kökstipset! Om majonnäsen skär sig

    Om majonnäsen skär sig, tillsätt 1–2 msk kallt vatten i stavmixerkannan och häll sedan ner den misslyckade majonnäsen medan mixern är i gång. Då blir den slät på bara några sekunder.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: