Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Madeleinekakor

Recept på madeleinekakor. Speciella formar till madeleinekakor finns i välsorterade köksbutiker med baktillbehör. Har man tur kan man fynda på loppis eller i antikbod.

MadeleinekakorMadeleinekakorMadeleinekakor
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 2ägg
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvetemjöl

Pensling

  • 1 msksmör
  • 1 mskvetemjöl

Garnering

  • florsocker

Tillbehör

  • passionsfruktssirap- se recept

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker luftigt. Rör ner mjölet . Tillsätt smöret. Täck bunken med plastfolie och låt smeten svälla ca 10 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret till penslingen. Pensla madeleineformarna med smör. Sikta över mjölet.

  3. Fyll formarna med smeten, använd gärna spritspåse, fyll nästan upp till kanten. Grädda mitt i ugnen tills kakorna blir gyllenbruna, ca 10 min.

  4. Stjälp upp kakorna på ett galler och låt kallna.

  5. Pudra över florsocker och servera gärna kakorna med passionsfruktssirap.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset! Madeleineformar finns i flera varianter: silikon, teflon eller styckvis i plåt eller aluminium. Här är en bra budgetvariant i teflon med non stick beläggning.