Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Macka med lammkorv, senapscrème, picklad rödlök och stekt potatis

Recept på matig macka med lammkorv, stekt potatis och picklad rödlök. Om man vill kan man byta ut lammkorven mot t ex bratwurst eller något vegetariskt alternativ. Det finns många bra veganska korvar i butikerna idag.

Macka med lammkorv, senapscrème, picklad rödlök och stekt potatis
Macka med lammkorv, senapscrème, picklad rödlök och stekt potatis
Macka med lammkorv, senapscrème, picklad rödlök och stekt potatis
God lammkorvsmacka med picklad lök och surkål Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 8lammkorvar- t ex Stensåkra
  • 1 msksmör

Rågkakor

  • 3 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 0,5 dlmörk sirap
  • 0,5 dlrapsolja
  • 1,5 tsksalt
  • 4 dlrågmjöl- (220 g)
  • 45 dlvetemjöl- (240-300 g)

Inlagd gurka

  • 0,5 dlättiksprit (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 1 tsksenapsfrön- gula
  • 0,5gurka
  • 2västeråsgurkor
  • 3 kvistarkrondill

Picklad rödlök och röd surkål

  • 1rödlök
  • 0,5 dlättiksprit (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten
  • 1 tsksenapsfrön- gula
  • 150 gsurkål- röd, (Tistelvind)

Kumminstekt potatis

  • 600 gdelikatesspotatisar- små, kokta
  • 2 msksmör
  • 4 bladsvartkål
  • 2 tskkumminfrön
  • 2 tskflingsalt

Senapscrèam

  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 msksötstark senap

Gör så här

  1. Rågkakor: Värm vattnet till 37°. Häll vattnet i en degblandare. Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, olja, salt och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen i 5–8 min. Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i ca 30 min.

  2. Dela degen i åtta bitar. Rundriv bitarna (forma till runda bullar). Platta eller kavla ut dem och nagga med en gaffel. Lägg kakorna på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakdukar och låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 230°.

  3. Sätt in en plåt i taget i ugnen och sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda i 8–10 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

  4. Inlagd gurka: Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön i en kastrull. Låt lagen svalna något. Skär gurkorna i skivor och varva med krondill. Häll på lagen och sätt på locket. Förvara i kylen.

  5. Picklad lök med surkål: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön i en kastrull. Lägg i löken och sjud i 1–2 min. Låt kallna. Låt löken rinna av och blanda den med surkålen.

  6. Kumminstekt potatis: Stek potatisen gyllenbrun i smör i en stekpanna. Riv svartkålen i mindre bitar och blanda ner den i potatisen. Strö över kumminfrön och flingsalt.

  7. Senapscrème: Vispa crème fraichen fast. Blanda med senap.

  8. Stek lammkorven i smör så att den får fin färg runtom. Lägg korvarna på bröden och servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?