Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på macka med apelsin– och vinkokt fänkål, tomatsalsa och aioli. Inlagd dragon finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer, bl a av märket Werners gourmetservice. Blir det dragonaioli över är den god till både fisk och kyckling.
Ansa och skär bort den nedersta roten på fänkålen. Halvera fänkålen och lägg dem med den kupade sidan uppåt i en kastrull. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv 1 tsk skal och pressa ut 1 dl saft. Häll apelsinsaft, vin och vatten över fänkålen. Strö över apelsinskal och tillsätt lagerblad och salt. Sjud under lock tills fänkålen är mjuk, ca 20 min. Låt kallna i lagen.
Salsa: Skär tomaterna i små tärningar. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda tomater och lök med vinäger, socker och peppar. Låt stå ca 20 min.
Dragonaioli: Skala vitlöksklyftan. Knäck ägget i en hög kanna. Tillsätt -vitlök, dragonblad, vinäger, senap och olja. Sätt mixerstaven i botten på kannan och dra den sakta uppåt under mixning. Mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt.
Låt fänkålen rinna av. Krydda tomatsalsan med salt. Grovhacka mandeln.
Bred bröden med dragonaioli. Lägg på fänkålen. Toppa med salsa, mâchesallad och mandel och servera.