Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Macarons med stjärnanis och vit chokladkräm

Macarons är goda till dessert, gärna med lite bär och glass ­eller sorbet. Eller bara som de är till en kopp espresso. Stjärnanis ­tillför en överraskande god och lakrits­aktig smak. Rödbetspulver finns att köpa i välsorterade ­hälsokostbutiker eller på nätet.

Macarons med stjärnanis och vit chokladkräm
Macarons med stjärnanis och vit chokladkräm
Macarons med stjärnanis och vit chokladkräm
Macarons med rödbetspulver, fyllda med vaniljkräm. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gäggvita
  • 125 gflorsocker
  • 125 gmandelmjöl
  • 2 mskrödbetspulver

Vit chokladkräm med stjärnanis

  • 3stjärnanis
  • 1 dlvispgrädde- + 1 dl
  • 100 gvit choklad
  • 0,5gelatinblad

Gör så här

  1. Vispa äggvitan med elvisp på medelhastighet. Tillsätt strösockret, 1/2 msk i taget. Öka hastigheten ju fastare marängsmeten blir. Vispa till en riktigt fast smet.

  2. Mixa florsocker, mandelmjöl och rödbetspulver i mixer eller matberedare till ett fint pulver. Sikta pulvret genom en sil för att få bort eventuella klumpar eller större bitar av mandel.

  3. Vänd försiktigt ner florsockerblandningen i marängsmeten i 3 omgångar med en slickepott tills allt är väl blandat. Häll smeten i en spritspåse med slät tyll.

  4. Spritsa smeten på bakplåtspapper eller silikonmatta i 3–4 cm stora rundlar. Låt stå och torka i rumstemperatur i ca 1 tim. Om de inte får torka är risken stor att kakorna spricker och inte puffar upp vid gräddning. Sätt ugnen på 150°.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min. Låt dem kallna på plåten. Lossa försiktigt och förvara kakorna lufttätt.

  6. Chokladkräm: Stöt stjärn­anisen i en mortel. Koka upp 1 dl grädde och stjärnanis. Ta kastrullen åt sidan och låt stå och dra ­under lock i ca 1 tim.

  7. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 min. Hacka chokladen. Värm grädden igen. Ta upp och smält gelatinbladet i grädden under omrörning. Sila den varma grädden över chokladen. Mixa ihop med stavmixer. Häll i 1 dl grädde och mixa slätt. Låt krämen kallna i kyl över natten.

  8. Lägg chokladkrämen i en sprits­påse. Spritsa ca 1 tsk kräm i mitten på hälften av kakorna. Lägg på resterande macarons.

Vad tyckte du om receptet?