KÖKSTIPS!
Röda apelsiner eller blodapelsiner ger extra god smak och fin färg i recepten på macarons, chokladkaka med hasselnötter och apelsin- och vallmokaka.
Läs också:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kakorna har en fin mandel- och apelsinsmak. Det är lite pyssligt att baka dem, alla ingredienser ska vägas, men utdelningen är hög. Det går fint att förvara kakorna lufttätt i kyl eller frysa dem fyllda. I kylen är de hållbara i ca 1 vecka. Blodapelsin eller vanlig apelsin spelar ingen roll för smakens skull. Rött skal av blodapelsinskal ger lite mer färg.
Sikta och blanda florsocker och mandelmjöl.
Vispa äggvitan skummig och tillsätt ättika. Fortsätt vispa på medelhög till hög hastighet och tillsätt strösockret, lite i taget, tills äggvitorna formar mjuka toppar. Tillsätt gul eller rosa gelfärg och fortsätt att vispa äggvitorna till fasta toppar.
Vänd i florsocker- och mjölblandningen med en slickepott. Rör inte smeten för mycket. Blanda i apelsinskalet.
Fyll smeten i en spritspåse med slät tyll. Spritsa eller klicka ut rundlar, ca 4 cm i diameter, på två plåtar med bakplåtspapper. Tryck ner toppar som bildas när de spritsas. Låt stå luftigt i ca 1 tim. När smeten torkat till på ytan är de färdiga att gräddas.
Sätt ugnen på 150°. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–15 min. Låt kakorna kallna och lossa dem sedan försiktigt från pappret.
Fyllning: Lägg smör, färskost och florsocker i en skål och vispa till en slät kräm med elvisp. Rör ner apelsinskal och vaniljsocker.
Spritsa eller bred ut fyllning på hälften av kakorna och lägg ihop till dubbla kakor. Förvara dem lufttätt i kyl eller frys.
KÖKSTIPS!
Röda apelsiner eller blodapelsiner ger extra god smak och fin färg i recepten på macarons, chokladkaka med hasselnötter och apelsin- och vallmokaka.
Läs också: