Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxigt god cheesecake med tryffelglasyr

Choklad × 4, en riktig dröm! Bakad med kakao i botten och mörk choklad i såväl fyllning som glasyr och på toppen.

Lyxigt god cheesecake med tryffelglasyr
Lyxigt god cheesecake med tryffelglasyr
Lyxigt god cheesecake med tryffelglasyr
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 200 gsmör
  • 2,5 dlströsocker
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 dlkakao
  • smör- till formen

Fyllning

  • 200 gmörk choklad
  • 300 gfärskost- till exempel Philadelphiaost
  • 3ägg
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 mskkaffe- kallt och starkt

Tryffelglasyr

  • 100 gmörk choklad
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 msksirap
  • 1 msksmör- mjukt

Till garnering

  • mörk choklad- flisad

Gör så här

  1. Botten: Lägg ett runt bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 24 centimeter i diameter. Smörj kanterna på formen.

  2. Kör smör, socker, vetemjöl och kakao i en mixer till en tjock och jämn deg. Flytta över degen till formen och jämna till ytan. Ställ in formen i kylen.

  3. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och smält den i mikron på låg effekt, rör om då och då.

  4. Mixa ihop färskosten, ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt den smälta chokladen, grädde och kaffe. Mixa hastigt till en jämn massa.

  5. Ta ut formen ur kylen och häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 55–60 minuter, tills den har stannat i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.

  6. Tryffelglasyr: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och sirapen, häll den varma grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna något och vispa i smöret.

  7. När glasyren svalnat helt, häll ut den på kakan, jämna till ytan och låt den stelna, det tar minst ett par timmar. Det går fortare om man sätter in den i kylen.

  8. Garnering: Kör en chokladkaka i mikron ett par sekunder tills den blivit lite uppmjukad men inte smält. Rispa med en vass kniv längs med sidan till flisor, garnera cheesecaken med flisorna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök