Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxiga vaniljdoftande frukt- och vitchokladscones

Scones smakar bäst nybakade i sällskap med clotted cream - vispad grädde. Baka gärna dubbel sats, de går bra att frysa in. Tänk på att torkade frukter ska vara mjuka och saftiga.

Lyxiga vaniljdoftande frukt- och vitchokladscones
Lyxiga vaniljdoftande frukt- och vitchokladscones
Lyxiga vaniljdoftande frukt- och vitchokladscones
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1ägg
  • 1 dlmjölk- ca
  • 5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlsocker
  • 1,5 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljpulver
  • 75 gsmör
  • 11,5 dlfrukt- grovhackad torkad, till exempel fikon och/eller aprikoser
  • 23 msktranbär- torkade eller russin
  • 50 gvit choklad- grovhackad
  • 0,5 dlkokos- flagad

Till servering

  • florsocker
  • grädde- vispad

Gör så här

  1. Vispa ihop ägget och mjölken i en bunke.

  2. Mät upp mjöl, socker, bakpulver och vaniljpulver i en matberedare monterad med en kniv och blanda ihop. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Häll i ägg- och mjölkvispet och kör till en smidig deg, späd eventuellt med lite mer mjölk om det behövs.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in frukt, bär, choklad och kokos för hand.  Platta ut den till en cirka 2,5 centimeter tjock rundel på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skåra den korsvis med mjölad kniv till 8 bitar. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Sikta över lite florsocker och servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök