Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxiga portionspajer med pilgrimsmusslor

Matiga förrättspajer som kan förberedas i god tid och sprödvärmas strax före servering. Pilgrimsmusslorna grillas och serveras direkt på pajerna.

Lyxiga portionspajer med pilgrimsmusslorLyxiga portionspajer med pilgrimsmusslorLyxiga portionspajer med pilgrimsmusslor
Lyxiga portionspajer med pilgrimsmusslor Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 1,5 dlvetemjöl
  • 4 msksmör
  • 1 mskvatten

Fyllning

  • 0,5fänkålsstånd- (ca 125 g)
  • 0,5purjolök
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 msksmör
  • 1 dlcrème fraiche- lätt
  • 2 mskvitt vin- torrt
  • 2ägg
  • 0,5 krmsaffran
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmcayennepeppar
  • 10pilgrimsmusslor- stora
  • 1 mskrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Hacka samman mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Tryck eller kavla ut degen i 10 små aluminiumfolieformar. Ställ formarna i kylskåpet ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Ansa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smör ca 5 min. Låt svalna.

  4. Vispa samman crème fraiche, vin, ägg och kryddor. Ställ pajformarna på en plåt.

  5. Fördela fräset i formarna och häll på äggstanningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  6. Pensla pilgrimsmusslorna med olja, salta och grilla dem hastigt, ca 1 minut per sida, i grillpanna. Lägg musslorna på pajerna. Garnera med dill och servera med grönsallad.

Vad tyckte du om receptet?