Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftiga och smakrika saffransbullar som fylls med mandel, kanel och apelsin. Receptet är skapat av floristen och tv-profilen Karl Fredrik Gustafsson.
Värm 3 dl av mjölken till 39°. Smält smöret. Häll smöret i mjölken. Smula ner jästen. Tillsätt 2 dl socker. Häll allt i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl. Börja knåda degen. Värm 1 dl mjölk tillsammans med 1 dl socker och tillsätt saffran. Rör om. Tillsätt syltade apelsinskal i degen. Häll saffransmjölken över degen och låt den arbetas in. Knåda till en elastisk deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Fyllning: Häll vatten i en kastrull. Tillsätt kanelstänger, strösocker, florsocker och vaniljsocker. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten och halvera den. Pressa ut 4 msk saft ur apelsinen och häll saften i kastrullen. lägg i apelsinhalvorna. Låt det koka upp och reducera i ca 30 min till en sirap .
Ta kastrullen från värmen och blanda ner smör och salt. Låt svalna. Tillsätt hackad mandel och mandelspån.
Sätt ugnen på 200° varmluft. Sätt samtidigt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut en av bitarna och bred på 1/4 av fyllningen. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 3 cm tjocka skivor. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Upprepa med resten av degen och fyllningen. Dra över pappret till den varma plåten och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 17 min.
Strö mandelflarn över bullarna, sikta över florsocker och toppa med apelsinskal.