7 knep – så får du godare lussebullar
Recept på klassiska lussekatter hittar du här:
Här hittar du recept på klassiska julrätter:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lyxiga lussebullar med kesella håller sig saftiga i flera dagar och kan frysas in. Kardemumma och vanilj ger de lyxiga lussebullarna extra god smak.
Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och blanda ner mjölk, grädde, sirap, socker och kesella.
Stöt saffran i mortel med en sockerbit och blanda ner det i degvätskan. Värm till ca 37°. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
Riv mandelmassan och blanda ner i degvätskan. Tillsätt hälften av mjölet tillsammans med övriga kryddor.
Blanda väl och tillsätt sedan resterande mjöl men spara ca 1 dl till utbakning. Arbeta degen tills den blir blank och slät och släpper bunken.
Den ska inte kladda när man rör vid den men den ska ändå vara mjuk. Låt degen jäsa 35 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Dela den i lagom stora bitar och rulla ut till lussebullar.
Lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck ner russin i varje lussebulle. Låt jäsa under bakduk ca 35 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på galler under bakduk.
PS. Lägg gärna russinen i blöt innan du trycker ner dem i degen så bränns de inte lika lätt vid.
Här hittar du recept på klassiska julrätter: