Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Har du inte en plättlagg kan chokladsmeten klickas ut och stekas i vanlig panna. Mängden rödbetslag kan variera beroende på hur mycket vätska som ångat av vid kokning.
Rödbetor: Ansa och skala rödbetorna. Skär dem i ca 1/2 cm– stora tärningar. Ansa citrongräset och ta bort de grova bladen. Skär av den övre torra delen. Krossa den mjuka stjälken lätt.
Lägg rödbetor och citrongräs i en kastrull. Tillsätt socker, farinsocker, apelsinsaft och honung. Låt koka upp under omrörning och rör tills sockret löser sig. Sänk värmen och låt rödbetorna sjuda sakta 45–60 min, eller tills de blivit mjuka.
Flytta över rödbetorna och kokspadet till en skål. Plocka upp citrongräset. Låt rödbetorna kallna i spadet, ställ dem sedan i kylskåp tills de ska användas.
Skålla mandel och rosta den i torr stekpanna. Grovhacka den. Vänd ner mandlar och hallon i rödbetorna.
Plättar: Lägg choklad och smör i en liten skål som tål värme. Ställ den i vattenbad med vatten som nätt och jämnt sjuder. Rör om då och då tills chokladsmeten har smält och är slät. Lyft skålen ur vattenbadet.
Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en stor skål. Det ska vara väl blandat. Rör ner chokladsmeten. Sikta ner mjölet och vänd ner det.
Hetta upp ett plättjärn på medelvärme. Lägg i lite smör. Klicka ut ca 2 msk smet till varje. Stek på låg värme ca 3 min på varje sida.
Servera chokladplättarna med syltade rödbetormed hallon och en kula vaniljglass.