Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingon

Recept på saffranskaka med cream cheese. Underbart god mjuk kaka med krämig frosting och smak av saffran.

Lyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingonLyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingonLyxig saffranskaka med cream cheese-frosting och lingon
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1sockerkaksform- 1,5 liter
  • 1 msksmör- till formen
  • ströbröd

Kaka

  • 0,5 dlvatten
  • 1 påsesaffran- 0,5 g
  • 150 gsmör
  • 2 dlsocker
  • 2ägg
  • 3 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver

Garnering

  • 4 mskflorsocker
  • 150 gcream cheese- typ Philadelphia
  • 1 dlgrädde
  • 1 dllingon- frysta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen.

  2. Koka upp vattnet och blanda i saffranet. Låt dra ca 15 minuter.

  3. Mät upp smör och socker i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i ett ägg i taget. Häll i saffransvattnet och mixa ihop.

  4. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och kör till en kaksmet. Häll och bred ut kaksmeten i formen.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp. Låt kakan kallna. Lägg kakan på ett fat och sikta över 1 msk av florsockret.

  6. Vispa ihop cream cheese och resten av florsockret i en bunke. Vispa i grädden i 2-3 omgångar. Bred krämen på kakan. Toppa med bären precis inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Wolfgang Kleinschmidt

Recept från Mitt kök