Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig räksoppa

En från grunden gjord räksoppa av rostade skal och mycket smak av rotfrukter, dill- och fänkålsfrön.

Lyxig räksoppaLyxig räksoppaLyxig räksoppa
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgräkor med skal
  • 2morötter
  • 1palsternacka
  • 1 skivarotselleri
  • 0,25purjolök
  • 2 mskrapsolja
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • vatten
  • 1 tskdillfrö
  • 1 tskfänkålsfrö
  • 3 msktomatpuré
  • 3 dlgrädde
  • 23 dlmjölk
  • salt
  • peppar
  • cayennepeppar

Garnera med

  • krondill- eller timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala räkorna och lägg räkstjärtarna i en skål och förvara i kylen till serveringen. Lägg skalen i en långpanna med bakplåtspapper.

  2. Rosta skalen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

  3. i en gryta med olja i 5 minuter. Tillsätt de rostade räkskalen och häll över vitt vin och kokande vatten, så det täcker. Rör om och krydda med dillfrö, fänkålsfrö och tomatpuré. Koka under lock i cirka 30 minuter.

  4. Sila buljongen i en skål. Diska grytan och häll tillbaka buljongen. Koka upp räkbuljongen och låt den reducera (koka ihop) till hälften.

  5. Tillsätt grädde och mjölk och koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

  6. Lägg räkorna i djupa tallrikar och ös över den heta soppan. Garnera med krondill eller timjan. Servera med sprödvärmd baguette.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök