Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig chokladpaj med chokladmousse och hallonkompott

Paj med den klassiska smakkombinationen hallon och choklad. Hallonkompottens söta syrlighet väger upp mot chokladen. Den här måste du testa!

Lyxig chokladpaj med chokladmousse och hallonkompottLyxig chokladpaj med chokladmousse och hallonkompottLyxig chokladpaj med chokladmousse och hallonkompott
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 dlkakao
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten

Pensling

  • 1ägg

Hallonkompott

  • 4gelatinblad
  • 400 ghallon- frysta
  • 4 mskcitron- pressad
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvaniljsocker

Chokladmousse

  • 2 dlvispgrädde
  • 0,75 dlströsocker
  • 1 mskvatten
  • 1ägg- stort
  • 3äggulor
  • 200 gmörk choklad- (55 %)

Topping

  • 50 gmörk choklad- (55 %)
  • hallon- färska
  • chokladspiral- ev

Gör så här

  1. Tärna smöret och mixa med mjöl, kakao, socker och salt i en matberedare till ett smul. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en rundel, ca 3 mm tjock, och klä en pajform, ca 22 cm i diameter och 5 cm hög, med den. Skär eventuellt till kanterna. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet i ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kallna.

  4. Hallonkompott: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Lägg hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. Mosa hallonen när de har tinat. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i hallonkompotten. Låt svalna till 40°. Häll hallonkompotten i pajskalet och ställ in pajen i frys eller kyl så att kompotten stelnar.

  5. Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ den i kylen. Häll socker, vatten, ägg och äggulor i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och värm tills blandningen är 82°. Vispa blandningen fluffig och sval i köksassistenten.

  6. Hacka chokladen och smält över vattenbad tills den är ca 55°. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den är helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner chokladblandningen och grädden växelvis i äggvispet, lite i taget, med en slickepott tills allt är blandat.

  7. Häll chokladmoussen över hallonkompotten. Låt stelna i kylen i ca 4 tim.

  8. Hyvla choklad över tårtan med en osthyvel och toppa med hallon. Garnera eventuellt med en chokladsprial.

Vad tyckte du om receptet?

Gör chokladspiral så här: Bred ut smält choklad (gärna tempererad) på en plastremsa, 20–25 cm. Släta ut chokladen med en skrapa. Vrid remsan med chokladen inåt och sätt remsan i ett högt glas eller ställ en tyngd på varje ände på t ex en bricka. Ställ kallt. Vira försiktigt upp plasten med den färdiga spiralen.

Fler recept med choklad hittar du här: