När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
150 gsmör
3 dlvetemjöl- (180 g)
0,5 dlkakao
0,5 dlströsocker
1 krmsalt
2 mskvatten
Pensling
1ägg
Hallonkompott
4gelatinblad
400 ghallon- frysta
4 mskcitron- pressad
0,5 dlströsocker
1 tskvaniljsocker
Chokladmousse
2 dlvispgrädde
0,75 dlströsocker
1 mskvatten
1ägg- stort
3äggulor
200 gmörk choklad- (55 %)
Topping
50 gmörk choklad- (55 %)
hallon- färska
chokladspiral- ev
Gör så här
Tärna smöret och mixa med mjöl, kakao, socker och salt i en matberedare till ett smul. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen till en rundel, ca 3 mm tjock, och klä en pajform, ca 22 cm i diameter och 5 cm hög, med den. Skär eventuellt till kanterna. Nagga bottnen med en gaffel. Frys pajskalet i ca 20 min. Sätt ugnen på 200°.
Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kallna.
Hallonkompott: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min. Lägg hallon, citronsaft, strösocker och vaniljsocker i en kastrull och värm på medelhög värme. Mosa hallonen när de har tinat. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i hallonkompotten. Låt svalna till 40°. Häll hallonkompotten i pajskalet och ställ in pajen i frys eller kyl så att kompotten stelnar.
Chokladmousse: Vispa grädden lätt och ställ den i kylen. Häll socker, vatten, ägg och äggulor i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent. Ställ bunken över ett vattenbad. Vispa hela tiden och värm tills blandningen är 82°. Vispa blandningen fluffig och sval i köksassistenten.
Hacka chokladen och smält över vattenbad tills den är ca 55°. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladen och rör den är helt slät och blank. Vänd sedan försiktigt ner chokladblandningen och grädden växelvis i äggvispet, lite i taget, med en slickepott tills allt är blandat.
Häll chokladmoussen över hallonkompotten. Låt stelna i kylen i ca 4 tim.
Hyvla choklad över tårtan med en osthyvel och toppa med hallon. Garnera eventuellt med en chokladsprial.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 5 röster)
Gör chokladspiral så här: Bred ut smält choklad (gärna tempererad) på en plastremsa, 20–25 cm. Släta ut chokladen med en skrapa. Vrid remsan med chokladen inåt och sätt remsan i ett högt glas eller ställ en tyngd på varje ände på t ex en bricka. Ställ kallt. Vira försiktigt upp plasten med den färdiga spiralen.