Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig hummersoppa

En riktigt lyxig hummersoppa med bitar av hummerkött och mycket umamismak från skalen. Här lagas den av två hela humrar. Använd gärna fryst hummer som är lite billigare. En bit surdegsbaguette eller smörstekt toast passar bra till.

Lyxig hummersoppa
Lyxig hummersoppa
Lyxig hummersoppa
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2humrar- frysta, tinade (à 350 g)
  • 2schalottenlökar
  • 1morot
  • 50 grotselleri
  • 1fänkålsstånd- litet
  • 2 msksmör
  • 2 mskkonjak
  • 2 msktomatpuré
  • 7 dlvatten- + 0,5 dl
  • 2 dltorrt vitt vin- (ej lagrat på ekfat)
  • 1lagerblad
  • 2 dlvispgrädde
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 tsksalt

Tillbehör

  • 1 dlvispgrädde- lättvispad
  • 2 mskgräslök- fint skuren
  • nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Klyv humrarna och ta ut köttet. Plocka bort gälarna och den skalliknande magsäcken som sitter vid huvudet. Ta bort tarmen som sitter längs stjärten. Skär hummerköttet i mindre bitar och förvara i kylen. 

    Foto: Per Ranung

  2. Skala och skär lök, morot och ­selleri i bitar. Halvera och skiva fänkålen. Bryn hummerskalen i smör i en gryta i ca 5 min.

    Foto: Per Ranung

  3. Tillsätt konjak, tomatpuré, lök, morot, selleri och fänkål och stek i ytterligare ca 5 min. Rör om då och då. Häll på 7 dl vatten och vin så att det precis täcker skalen. Lägg i lagerbladet. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan med en hålslev. Låt sjuda under lock i ca 45 min. 

    Foto: Per Ranung

  4. Sila ner buljongen i en kastrull genom en finmaskig sil. Skaka silen så att all buljong tas tillvara. 

    Foto: Per Ranung

  5. Koka upp buljongen och koka ihop den utan lock tills det återstår ca 6 dl. Tillsätt grädde. Koka upp, passa noga så att det inte kokar över. Sjud soppan i ytterligare ca 15 min.

    Foto: Per Ranung

  6. Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl vatten. Häll redningen i soppan och låt koka upp. Krydda med salt. Häll soppan i varma skålar eller tallrikar och toppa med lättvispad grädde, hummerkött och gräslök. Mal över peppar och servera.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: