Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En riktigt lyxig hummersoppa med bitar av hummerkött och mycket umamismak från skalen. Här lagas den av två hela humrar. Använd gärna fryst hummer som är lite billigare. En bit surdegsbaguette eller smörstekt toast passar bra till.
Klyv humrarna och ta ut köttet. Plocka bort gälarna och den skalliknande magsäcken som sitter vid huvudet. Ta bort tarmen som sitter längs stjärten. Skär hummerköttet i mindre bitar och förvara i kylen.
Foto: Per Ranung
Skala och skär lök, morot och selleri i bitar. Halvera och skiva fänkålen. Bryn hummerskalen i smör i en gryta i ca 5 min.
Foto: Per Ranung
Tillsätt konjak, tomatpuré, lök, morot, selleri och fänkål och stek i ytterligare ca 5 min. Rör om då och då. Häll på 7 dl vatten och vin så att det precis täcker skalen. Lägg i lagerbladet. Koka upp och ta bort skummet som bildas på ytan med en hålslev. Låt sjuda under lock i ca 45 min.
Foto: Per Ranung
Sila ner buljongen i en kastrull genom en finmaskig sil. Skaka silen så att all buljong tas tillvara.
Foto: Per Ranung
Koka upp buljongen och koka ihop den utan lock tills det återstår ca 6 dl. Tillsätt grädde. Koka upp, passa noga så att det inte kokar över. Sjud soppan i ytterligare ca 15 min.
Foto: Per Ranung
Rör ut majsstärkelsen i 1/2 dl vatten. Häll redningen i soppan och låt koka upp. Krydda med salt. Häll soppan i varma skålar eller tallrikar och toppa med lättvispad grädde, hummerkött och gräslök. Mal över peppar och servera.
Foto: Per Ranung
Läs också: