Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig citronkaka med citronglasyr

Fyll formen med kaksmeten till ca 3/4, kakan reser sig under gräddningen till kanten. Blev det smet över? Häll den i 2-3 muffinsformar och grädda dem samtidigt med kakan. Muffinsen är klara efter ca 20 min.

Lyxig citronkaka med citronglasyrLyxig citronkaka med citronglasyrLyxig citronkaka med citronglasyr
Lyxig citronkaka med glasyr. Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1citron- stor
  • 300 gsmör- rumsvarmt
  • 4 dlströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 4ägg
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)
  • 2 tskbakpulver

Glasyr

  • 2,5 dlflorsocker
  • 2,5 mskcitron- pressad
  • vatten- ev

Garnering

  • florsocker
  • citronskal- strimlat
  • örtblad- plockade, t ex från rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Rör smör och socker poröst, gärna i en köksmaskin. Tillsätt vaniljsocker och citronskal. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i citronsaften. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda till en slät smet. 

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 tim tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Stjälp upp kakan på ett fat. Låt kallna.

  3. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft. Tillsätt lite vatten om glasyren är för hård. Ringla glasyren över kakan. Låt stelna i ca 30 min.

  4. Sikta florsocker över kakan. Garnera med citronskal och örtblad.

Vad tyckte du om receptet?