Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig citronkaka med citronglasyr

Fyll formen med kaksmeten till ca 3/4, kakan reser sig under gräddningen till kanten. Blev det smet över? Häll den i 2-3 muffinsformar och grädda dem samtidigt med kakan. Muffinsen är klara efter ca 20 min.

Lyxig citronkaka med citronglasyr
Lyxig citronkaka med citronglasyr
Lyxig citronkaka med citronglasyr
Lyxig citronkaka med glasyr. Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1citron- stor
  • 300 gsmör- rumsvarmt
  • 4 dlströsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 4ägg
  • 6 dlvetemjöl- (360 g)
  • 2 tskbakpulver

Glasyr

  • 2,5 dlflorsocker
  • 2,5 mskcitron- pressad
  • vatten- ev

Garnering

  • florsocker
  • citronskal- strimlat
  • örtblad- plockade, t ex från rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Rör smör och socker poröst, gärna i en köksmaskin. Tillsätt vaniljsocker och citronskal. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i citronsaften. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda till en slät smet. 

  2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 tim tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Stjälp upp kakan på ett fat. Låt kallna.

  3. Glasyr: Rör ihop florsocker och citronsaft. Tillsätt lite vatten om glasyren är för hård. Ringla glasyren över kakan. Låt stelna i ca 30 min.

  4. Sikta florsocker över kakan. Garnera med citronskal och örtblad.

Vad tyckte du om receptet?