Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lyxig blomkålssoppa med tryffel

Lyxig blomkålssoppa med tryffel är en härlig förrätt. Tryffelolja varierar mycket i smak, så smaka innan den droppas i soppan. Välj gärna en olja som kostar lite mer.

Lyxig blomkålssoppa med tryffel
Lyxig blomkålssoppa med tryffel
Lyxig blomkålssoppa med tryffel
Kökstipset! Smaka av blomkålssoppan med vitvinsvinäger om du vill ha högre syra. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 gblomkål
  • 200 gpotatis
  • 1bananschalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 msksmör
  • 4 kvistartimjan
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 7,5 dlvatten
  • 1,5 tärninghönsbuljong
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 1 tsktryffelolja- t ex Plantin Delices

Topping

  • 1 pktbacon- (140 g)

Garnering

  • tryffelolja
  • kvistartimjan

Gör så här

  1. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Skala och skär potatisen i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök.

  2. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt blomkål, potatis och timjan och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över vinet och låt det koka in tills hälften återstår. Häll vattnet i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Koka upp och låt soppan koka under lock ca 20 min.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden. Krydda med salt och smaksätt med tryffelolja.

  4. Topping: Finstrimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

  5. Hetta upp soppan och häll i tallrikar. Toppa med bacon och garnera med några droppar tryffelolja och timjankvistar.

Vad tyckte du om receptet?