Lutfisk med klassiska tillbehör
Recept på lutfisk med klassiska tillbehör. Du kan tillaga din lutfisk på flera sätt, mikra, ångkoka eller ugnsbaka. Provköket föredrar att mikra. Kryddpeppar är en favorit till lutfisk.
Ingredienser
Tänk på:- När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
- Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
Vad tyckte du om receptet?
Så här gör du steg för steg:
Lägg fisken i kallt vatten i kylen ca 1 dygn. Foto: ulrika pousette
Ta upp fisken och lägg den i en ugnssäker form. Strö på salt. Täck med plastfolie, gör ett veck på folien så att det finns utrymme för fisken att expandera. Foto: ulrika pousette
Koka fisken ca 10 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 5 min före servering. Foto: Ulrika Pousette
Lutfisk - En klassiker på julbordet!
Fråga efter lutfisk som är krokfångad och kommer från område ICES 1, då kan du njuta med gott samvete. Fisket följer därmed Världsnaturfondens riktlinjer.
Under en speciell procedur torkas filéerna med eller utan skinn i tre veckor innan de blötläggs. När lutfisken känns färdiglutad tas den upp och sköljs under rinnande kallt vatten. Lutfisken kokar sönder om den inte lakats ur tillräckligt och blir då en gelémassa. Den lutfisk du köper är redan urvattnad men behöver vattnas ur ytterligare. Ju längre tid fisken ligger i vatten, desto fastare blir den.
Andra populära recept inom Fisk & Jul