Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lutfisk med äppel- och valnötssalsa och timjanrostade palsternackor

Mild och god lutfisk möter rostade palsternackor, knaprig äppel- och valnötssalsa och krispig rödkål.

Lutfisk med äppel- och valnötssalsa och timjanrostade palsternackor
Lutfisk med äppel- och valnötssalsa och timjanrostade palsternackor
Lutfisk med äppel- och valnötssalsa och timjanrostade palsternackor

Ingredienser

  • 4 bitarlutfisk- urvattnad ( á 250 g)
  • 2 tsksalt

Timjanrostade palsternackor

  • 600 gpalsternackor
  • 2 mskolivolja
  • 12 tsktimjan- torkad
  • 2 tskflingsalt

Äppel- och valnötssalsa

  • 1äpple- , t ex royal gala
  • 0,5 dlvalnötter
  • 2 mskfarin strö- brun
  • 0,5 mskhonung
  • 1 mskcitron- pressad
  • 13 krmcayennepeppar

Smörstekt rödkål

  • 200 grödkål- färsk
  • 1 msksmör
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Garnering

  • timjan- färsk
  • mangoldskott

Gör så här

  1. Timjanrostade palsternackor: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär palsternackorna i stavar. Lägg dem på  en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Blanda väl och strö över timjan och salt. Rosta palsternackorna mitt i ugnen ca 20 min. Rör om någon gång under rostningen.

  2. Äppel- och valnötssalsa: Skala, kärna ur och tärna äpplet. Grovhacka och rosta valnötterna i en torr stekpanna. Koka upp farinsocker, honung och citronsaft i en kastrull och låt sjuda ca 1 minut. Smaka av med cayennepeppar.Blanda ner äppeltärningarna och stäng av plattan. Låt kastrullen stå kvar och sjuda sakta 2 min. Ta kastrullen från värmen och blanda ner valnötterna.

  3. Lutfisken: Salta och plasta in den urvattnade lutfisken noga i plastfolie. Lägg fiskpaketen i en form och koka ca 12 min i mikron på full effekt. Låt vila minst 2 min i plasten före serveringen.

  4. Rödkål: Finstrimla rödkålen. Fräs den i smör ca 5 min, tills den blivit glansig och mjuk. Smaka av med salt och peppar.

  5. Ta av plasten på lutfiskpaketen. Servera dem på en bädd av rödkål, en sträng av salsan, kall eller ljummen, och de rostade palsternackorna. Garnera med timjan och mangoldskott.

Vad tyckte du om receptet?