Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lussekatter

Klassika, och oemotståndligt goda lussekatter

LussekatterLussekatterLussekatter
EXPRESSEN FOTOGRAF OLOF ABRAHAMSSON/JÖNSSONBILDER

Ingredienser

  • 150 gsmör- eller margarin
  • 5 dlmjölk
  • 1 gsaffran- (2 paket)
  • 1sockerbit
  • 50 gjäst
  • 125 gkesella (1%)
  • 1,5 dlsocker
  • 1ägg
  • 0,5 tsksalt
  • 1718 dlvetemjöl
  • russin

Till pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Blanda i mjölken.

  2. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av spadet, kesella, socker, ägg, salt och mjöl.

  3. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

  4. Dela degen i fyra bitar och rulla ut längder. Dela varje i 10 bitar. Rulla fingertjocka längder och sno ihop till lindebarn eller lussekatter.

  5. Lägg på plåt med bakpapper och tryck i russin. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 250 grader, i cirka 8 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök