Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassika, och oemotståndligt goda lussekatter
Smula jästen i en skål. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Blanda i mjölken.
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av spadet, kesella, socker, ägg, salt och mjöl.
Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Dela degen i fyra bitar och rulla ut längder. Dela varje i 10 bitar. Rulla fingertjocka längder och sno ihop till lindebarn eller lussekatter.
Lägg på plåt med bakpapper och tryck i russin. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugn, 250 grader, i cirka 8 minuter.
Recept från Mitt kök